Αρχείο ετικετών

Ο ιστότοπος υλοποιήθηκε με open source λογισμικό, σε HTML5 / CSS3 και ακολουθεί τα πρότυπα προσβασιμότητας WCAG 2.0 | Όροι χρήσης | Sitemap |

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΤΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΜΑΓΓΑΝΑΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Δημοσιεύθηκε από ΕΣΠΗΤ / . Κατηγορίες: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Print page

συνδετήρας

Με τη συμπλήρωση φέτος τριάντα χρόνων από το θάνατο του Απόστολου Μαγγανάρη, του «αρχιτέκτονα του περιοδικού Τύπου στην Ελλάδα» και πρώτου προέδρου της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού Τύπου, το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ χαιρετίζει θερμά την τιμητική απόφαση του Δ.Σ. της Νέας Σμύρνης για την τοποθέτηση της προτομής του μεγάλου Έλληνα δημοσιογράφου και λογοτέχνη στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης, δίπλα σε προτομές και άλλων προσωπικοτήτων μικρασιατικής καταγωγής.

Ο Απόστολος Μαγγανάρης γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1904. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του συγγράφοντας επιθεωρήσεις και θεατρικά έργα. Σε ηλικία 24 ετών έγινε αρχισυντάκτης στο περιοδικό «Εβδομάς», ξεκινώντας ουσιαστικά τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία, που κράτησε σχεδόν 50 χρόνια.
Από το 1952 και για 18 χρόνια εργάστηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα» και σε εκείνον αποδίδεται η μετονομασία της στήλης των «Σταυρωτών Λέξεων» σε «σταυρόλεξο».

Το όνομά του είναι άρρηκτα και εμβληματικά συνδεδεμένο με την έκδοση του θρυλικού περιοδικού «Η μάσκα», ενώ εξέδωσε και πλειάδα άλλων ιστορικών περιοδικών της εποχής, όπως «Φαντάζιο», «Θησαυρός», «Μπουκέτο».

Υπήρξε ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού Τύπου το 1935, ενώ διετέλεσε και αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ.

Γενναιόφρων και πάντα μαχόμενος για τα ιδανικά της δημοκρατίας και της ελευθερίας, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΕΑΜ, συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση ενώ το 1931 έλαβε μέρος στην πρώτη απεργία δημοσιογράφων στο περιοδικό «Εβδομάς».

Αποχώρησε από τη δημοσιογραφία το 1972 αλλά συνέχισε να ασχολείται με τη λογοτεχνία. Η τελευταία του ποιητική συλλογή έχει τον τίτλο «Θρήνοι και παινέματα για τις χαμένες πατρίδες».

Ο δημοσιογραφικός και λογοτεχνικός κόσμος έγινε φτωχότερος με το θάνατό του, στις 29 Αυγούστου 1990 σε ηλικία 86 ετών.

Το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ χαιρετίζει και επικροτεί την απόφαση του Δήμου Νέας Σμύρνης, ως φόρο τιμής, σε έναν μεγάλο δάσκαλο, μια εμβληματική προσωπικότητα που σφράγισε με το πρωτοπόρο έργο του μια νέα εποχή στον εικονογραφημένο περιοδικό Τύπο και την ελληνική δημοσιογραφία.

To Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ

Trackback από τον ιστότοπο.

Γράψε ένα σχόλιο

Πρέπει να συνδεθείς για να δημοσιεύσεις σχόλιο.

Επικοινωνία

e-mail: rg.tenetonull@tipse
Βαλαωρίτου 9,
Αθήνα ΤΚ 10671
τηλ. 210.3636.039 & 3427
fax. 210.3638.627

Αρχείο 2002-2009

Αρχείο ανακοινώσεων
2002-2009 από τον παλαιό ιστότοπο της ΕΣΠΗΤ

(ανοίγει σε νέο παράθυρο)

Newsletter

Για να λαμβάνεις στο email
τις σημαντικές ανακοινώσεις
(* για να λαμβάνεις άμεσα ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ δήλωσε το email σου ΚΑΙ στην επιλογή "Follow")

Αρχείο ιστότοπου

Follow

Αρέσει σε %d bloggers: