Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ίσης Αμοιβής, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων δημοσίευσε έναν Οδηγό για την ανάγκη της ενίσχυσης της μισθολογικής ισότητας στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), οι γυναίκες αμείβονται 20% λιγότερο από τους άνδρες παγκοσμίως. Και η δημοσιογραφία δεν αποτελεί εξαίρεση. Ενώ μάλιστα ορισμένες επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι έχουν υιοθετήσει μισθολογικές κλίμακες για να αποδείξουν την καλή τους θέληση για ίση αμοιβή, η πρόσβαση σε προαγωγές, μπόνους, αμοιβές σε είδος συνήθως δεν δημοσιοποιούνται.
Πέρα από αυτό, η μητρότητα είναι ένας άλλος παράγοντας που αναπόφευκτα φέρνει άλλη μια μισθολογική «ποινή» που θα επηρεάσει ολόκληρη την καριέρα μιας γυναίκας.
Πρόσφατα μισθολογικά σκάνδαλα στο BBC έδειξαν ότι ακόμη και οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς που πρέπει να συμμορφώνονται με την αποστολή της δημόσιας υπηρεσίας και έχουν υιοθετήσει σταθερές πολιτικές για την ενίσχυση της ισότητας των φύλων, δεν πληρώνουν το προσωπικό τους ισότιμα. Τουλάχιστον επτακόσιες γυναίκες δημοσιογράφοι έλαβαν αυξήσεις στους μισθούς μετά από δικαστική απόφαση του 2020 που αναγνώριζε ότι η παρουσιάστρια Samira Ahmed πληρώθηκε 6 φορές λιγότερο από τον άνδρα συνάδελφό της που παρουσίαζε παρόμοιο πρόγραμμα.
Την Παγκόσμια Ημέρα Ίσης Αμοιβής, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων υπενθυμίζει στις παγκόσμιες κυβερνήσεις τη σημασία της υιοθέτησης ισχυρών νόμων για την ισότητα των αμοιβών και καλεί τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο να υιοθετήσουν σαφείς αρχές διαφάνειας στους μισθούς ακολουθώντας τις 6 συμβουλές της για ίση αμοιβή.
– Εφαρμογή διαφανών κλιμάκων αμοιβών στα δημοσιογραφικά γραφεία
– Δημόσια διαφήμιση όλων των θέσεων εργασίας
– Καθιέρωση πολιτικής ίσων ευκαιριών
– Διεξαγωγή ετήσιας αξιολόγησης όλου του προσωπικού
– Διενέργεια ελέγχου ίσης αμοιβής στους χώρους εργασίας (μέση αμοιβή ανδρών και γυναικών) και δημοσίευση των αποτελεσμάτων
– Διασφάλιση ότι οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν άδεια μητρότητας/πατρότητας/γονικής άδειας επιστρέφουν στην ίδια δουλειά με τις ίδιες συνθήκες εργασίας και αμοιβής.
Η πρόεδρος του Συμβουλίου Φύλων της ΔΟΔ, Maria Angeles Samperio, δήλωσε: «Η διαφορά στις αμοιβές μεταξύ των φύλων αντιπροσωπεύει μια μεγάλη κοινωνική αδικία στο επάγγελμά μας. Είναι καιρός τα μέσα ενημέρωσης να αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ισότιμα, ανεξάρτητα από το φύλο και την καταγωγή τους. Οι συμβουλές της ΔΟΔ είναι μια καλή αφετηρία για αυτό και ενθαρρύνουμε σθεναρά τα μέσα ενημέρωσης να τα χρησιμοποιήσουν και να εργαστούν χέρι-χέρι με τα συνδικάτα για να αναπτύξουν ισχυρές πολιτικές διαφάνειας στα δημοσιογραφικά γραφεία».
Στη βάση αυτή, τo Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ συντάσσεται με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, για την αναγκαιότητα της κατοχύρωσης της μισθολογικής ισότητας στους χώρους εργασίας. Ιδιαίτερα, και ως ενεργό μέλος στο Συμβούλιο της Ισότητας των Φύλων της ΔΟΔ, με εκπροσώπηση από τον Πρόεδρο του Δ.Σ., η ΕΣΠΗΤ τονίζει ότι η εφαρμογή της ίσης αμοιβής σε κάθε χώρο εργασίας αποτελεί μια καίρια, καταλυτική διεκδίκηση στο ευρύτερο πλαίσιο του σεβασμού των ατομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.
Για να δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΔΟΔ πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.ifj.org/media-centre/news/detail/category/gender-equality/article/equal-pay-day-six-tips-for-equal-pay-in-newsrooms