Αρχείο ετικετών

Ο ιστότοπος υλοποιήθηκε με open source λογισμικό, σε HTML5 / CSS3 και ακολουθεί τα πρότυπα προσβασιμότητας WCAG 2.0 | Όροι χρήσης | Sitemap |

Αρχείο χειριστή

Η ΘΗΛΙΑ Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Θωμά Σίδερη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία στην ΕΡΤ3.  Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020 στις 22:00

Δημοσιεύθηκε από ΕΣΠΗΤ / . Κατηγορίες: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου και ώρα 22.00 θα προβληθεί από την ΕΡΤ 3 το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου, συγγραφέα και μέλους της ΕΣΠΗΤ Θωμά Σίδερη «Η Θηλιά». Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ για την ελευθερία του Τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, πριν και μετά το πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016.

Η ταινία έχει αποσπάσει το 2ο βραβείο στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ιεράπετρας, ενώ ο δημιουργός της έχει τιμηθεί από το ίδρυμα Μπότση και τον διεθνή ανθρωπιστικό οργανισμό KIMSE YOK MU.

H διεθνής έκδοση της ταινίας υπό τον τίτλο THE NOOSE V.2 έχει λάβει τα εξής βραβεία και διακρίσεις:

– Επίσημη επιλογή υπό την αιγίδα της γερμανικής κυβέρνησης στα πλαίσια των αντιρατσιστικών εβδομάδων σε Βερολίνο και Λειψία

– Βραβείο County of Fairfax / Washington DC, 2019

– Βραβείο Συνδέσμου Αμερικανοτουρκικής Φιλίας, 2019

– Βραβείο Ιδρύματος Δημοσιογράφων και Συγγραφέων / βραβείο Νέα Υόρκη, 2019

– Βραβείο Platform Dialogue / Βρυξέλλες, 2019

Υπενθυμίζεται ότι ο διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας Οσμάν Γενίς έχει συλληφθεί και αυτή τη στιγμή βρίσκεται φυλακισμένος στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Κιρκλαρελί. Επίσης, το σύνολο των συμμετεχόντων στην ταινία έχουν φυλακιστεί και βρίσκονται αντιμέτωποι με πολυετείς καθείρξεις, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος και υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας Σελαατίν Ντεμιρτάς.

Το επεισόδιο θα είναι διαθέσιμο για 30 μέρες στα ψηφιακά μέσα της ΕΡΤ.

Η ΕΣΠΗΤ προσυπογράφει τα έκτακτα μέτρα στήριξης που προτείνουν η Ευρωπαϊκή & Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ & IFJ) για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ

Δημοσιεύθηκε από ΕΣΠΗΤ / . Κατηγορίες: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

συνδετήραςΜε βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η υγειονομική κρίση όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, και ειδικότερα στον τρόπο που έχει επηρεάσει τις εργασιακές σχέσεις των δημοσιογράφων και τις συνθήκες εργασίας τους, το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ, σε απόλυτη συμφωνία με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ- EFJ), παραθέτει σειρά μέτρων για την προστασία της ενημέρωσης, τη διάσωση των θέσεων εργασίας και τη στήριξη των εργαζομένων.

 • Διαπραγματεύσεις με τις εταιρίες Google, Apple, Facebook, Amazon και Microsoft  (GAFAM) για την είσπραξη φόρων επί  των  εσόδων που προκύπτουν στην εθνική επικράτεια.

[Αυτές οι εταιρίες σε πολλές χώρες δεν πληρώνουν φόρους ενώ εισπράττουν έσοδα, τα οποία υπολογίζονται σε 900 δισεκατομμύρια δολάρια σε όλο τον κόσμο. Η επιβολή φόρου 6% σε αυτά τα έσοδα θα αποφέρει στη δημοσιογραφία * 54 δισεκατομμύρια δολάρια. Χρήση αυτών των κεφαλαίων για τη στήριξη κατά προτεραιότητα των δημόσιων ΜΜΕ, των ιδιωτικών και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, καθώς και των εθνικών και περιφερειακών μέσων ενημέρωσης, που δεν ανήκουν σε πολυεθνικές εταιρίες. Αυτά τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να τεκμηριώνουν ότι χρήζουν ανάγκης.]

 • Κίνητρα ενίσχυσης της ανάκαμψης της δημοσιογραφίας με την αναγκαία υποστήριξη, η οποία συντελεί στην επανεκκίνηση των αιθουσών σύνταξης των ειδήσεων, με επαρκώς στελεχωμένο προσωπικό από ικανούς επαγγελματίες που θα παρέχουν αξιόπιστες ειδήσεις και ενημέρωση. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αναβίωση επιχειρησιακών μοντέλων που έχουν αποτύχει στο παρελθόν. Χρήση αυτών των κεφαλαίων κατά προτεραιότητα για τη στήριξη ανεξάρτητων, συνεταιριστικών και μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης.
 • Δημιουργία ενός ταμείου κοινωνικής προστασίας με προτεραιότητα στη στήριξη των δημοσιογράφων, που αντιμετωπίζουν την επισφάλεια (συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων freelance), προκειμένου να απολαμβάνουν τον ελάχιστο εθνικό μισθό, να απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος και να τους δοθούν τραπεζικά δάνεια με χαμηλά επιτόκια.
 • Τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, τα ιδιωτικά καθώς και τα εθνικά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, να έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν μειωμένης φορολογίας, εφόσον:

-Τηρούνται και σέβονται τον κοινωνικό διάλογο και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, όπως ορίζονται από τις συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ILO.

-Δεν γίνονται απολύσεις

-Δημοσιοποιούνται με διαφάνεια οι ετήσιοι απολογισμοί και προϋπολογισμοί των εταιριών.

 -Ισχύει η διαφορετικότητα και ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών.

 • Οι εταιρίες που έχουν λάβει χρηματοδότηση δεν θα μπορούν για πέντε χρόνια, να προβαίνουν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές ή άλλες μοχλεύσεις εξαγοράς που θα έχουν ως αποτέλεσμα περικοπές των θέσεων εργασίας και μειώσεις μισθών.
 • Οι επιχειρήσεις να απευθύνουν κάλεσμα στις Ενώσεις των εργαζόμενων να συμμετάσχουν στα διοικητικά τους συμβούλια.
 • Δημιουργία διαφημιστικών προγραμμάτων εθνικής κλίμακας που προωθούν θέματα εθνικού ενδιαφέροντος με στόχο την ενίσχυση του οικονομικού τομέα της ενημέρωσης
 • Αναμόρφωση των κανόνων ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης για την περαιτέρω ενίσχυση της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης.
 • Επείγουσα νομοθέτηση σύμφωνα με την οδηγία wistleblower της Ε.Ε. για την προστασία αυτών των πολιτών, που ενεργούν για το δημόσιο συμφέρον.
 • Στήριξη με φοροαπαλλαγές των ανεξάρτητων διανομέων του Τύπου,  οι οποίοι εμπλέκονται στη διανομή των έντυπων μέσων ενημέρωσης. (Στη χώρα μας δυστυχώς υπάρχει μονοπώλιο στη διανομή Τύπου)
 • Ενίσχυση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων
 • Χρηματοδότηση της δωρεάν ψηφιακής συνδρομής των νέων σε ηλικία (6-18 ετών), όπως συστήνει η UNESCO ως μέρος της πρόσβασης στην εκπαίδευση και στην ενημέρωση και φοροαπαλλαγές στις οικογένειες που έχουν συνδρομές σε μέσα ενημέρωσης.
 • Ανάληψη πρωτοβουλιών επιμόρφωσης σε εθνικό επίπεδο από τα μέσα ενημέρωσης για την εξάλειψη της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων (fake news).

Πιστεύουμε ότι οι παραπάνω προτάσεις, σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης του Τύπου, που πρέπει επιτέλους άμεσα και πιο επιτακτικά από ποτέ να λάβει η πολιτεία, και την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων αποτελούν τα δομικά  στοιχεία για ένα νέο ουσιαστικό και αποτελεσματικό κοινωνικό και εργασιακό συμβόλαιο που – μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε- θα θωρακίσει την ενημέρωση με αξιοπιστία, διαφάνεια, πλουραλισμό και δικαιώματα, με μόνο στόχο την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών και την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της αλήθειας.

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε από ΕΣΠΗΤ / . Κατηγορίες: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

συνδετήρας Το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ καλεί τους συναδέλφους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους δημοσιογράφους στη Βόρεια Ιρλανδία, οι οποίοι τους τελευταίους δώδεκα μήνες έχουν στοχοποιηθεί από παραστρατιωτικές ομάδες αντιμετωπίζοντας σωρεία εκφοβιστικών απειλών, ακόμα και κατά της ίδιας τους της ζωής.
Στις 19 Μαΐου δημοσιεύθηκε δημόσια δήλωση αλληλεγγύης στα πρωτοσέλιδα τριών ημερήσιων εφημερίδων «Belfast Telegrap», «Irish News» και «New letters», με την οποία εφημερίδες, βουλευτές και κοινοτικοί ηγέτες στηρίζουν τους βαλλόμενους δημοσιογράφους, επειδή προέβησαν σε αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση παραστρατιωτικών ομάδων.
Ο Seamus Dooley, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Ενωσης Δημοσιογράφων NUJ, δήλωσε:
«Στο παρελθόν το συνδικαλιστικό κίνημα κατέβαινε στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί για τις απειλές που δέχονταν οι εργαζόμενοι. Σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα βασιζόμαστε στις εφημερίδες, για να επισημάνουμε τις απειλές που δέχονται οι δημοσιογράφοι. Συνεργαστήκαμε με εκδότες και με τα μέλη μας, που δέχθηκαν αυτές τις απειλές και διασφαλίσαμε την υποστήριξη ενός αντιπροσωπευτικού μέρους της κοινωνίας στη Βόρεια Ιρλανδία. Χαιρετίζουμε με θέρμη τη σθεναρή στάση των πολιτικών και κοινοτικών ηγετών και ευελπιστούμε ότι οι δημοσιογράφοι θα επιχειρήσουν πάλι να φέρουν εις πέρας το έργο τους, με ασφάλεια, για λογαριασμό της κοινής γνώμης».
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ενώνει τη φωνή της με το μέλος της, την Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων NUJ και καλούν τους δημοσιογράφους μέλη των Ενώσεων σε όλο τον κόσμο, να συνυπογράψουν την ηλεκτρονική έκκληση για τον τερματισμό των απειλών που δέχονται οι συνάδελφοι στη Βόρεια Ιρλανδία ( πατήστε εδώ )

Επικοινωνία

e-mail: rg.tenetonull@tipse
Βαλαωρίτου 9,
Αθήνα ΤΚ 10671
τηλ. 210.3636.039 & 3427
fax. 210.3638.627

Αρχείο 2002-2009

Αρχείο ανακοινώσεων
2002-2009 από τον παλαιό ιστότοπο της ΕΣΠΗΤ

(ανοίγει σε νέο παράθυρο)

Newsletter

Για να λαμβάνεις στο email
τις σημαντικές ανακοινώσεις
(* για να λαμβάνεις άμεσα ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ δήλωσε το email σου ΚΑΙ στην επιλογή "Follow")

Αρχείο ιστότοπου

Follow