Αρχείο ετικετών

Ο ιστότοπος υλοποιήθηκε με open source λογισμικό, σε HTML5 / CSS3 και ακολουθεί τα πρότυπα προσβασιμότητας WCAG 2.0 | Όροι χρήσης | Sitemap |

Κώδικας για την Αστυνομία σχετικά με την Ελευθερία του Τύπου (Press Freedom Police Codex)

Δημοσιεύθηκε από ΕΣΠΗΤ / . Κατηγορίες: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Print page

συνδετήρας
Στα μέσα Δεκεμβρίου 2019 η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων δημοσίευσε τον Κώδικα για την Αστυνομία σχετικά με τη Ελευθερία του Τύπου, που κυκλοφόρησε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Media (ECPMF). Ο Κώδικας είναι το αποτέλεσμα της κοινής έρευνας του ECPMF με άλλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς (European Federation of Journalists (EFJ), Index on Censorship, Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT), Ossigeno per l’informazione (O2) και South East Europe Media Organisation (SEEMO))

Ο Κώδικας καταγράφει τους τομείς σύγκρουσης των αστυνομικών με τους δημοσιογράφους και το πώς οι αστυνομικοί απαιτείται να σταματήσουν την παρεμπόδιση του δημοσιογραφικού έργου. Στο πλαίσιο της έρευνας διερευνήθηκαν το νομικό πλαίσιο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και το δημόσιο συμφέρον των πολιτών για ενημέρωση, ώστε μεταξύ άλλων οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου των κυβερνώντων και αυτοί να παραμένουν υπόλογοι απέναντι στους πολίτες για τις πράξεις τους (accountability).

Η κωδικοποίηση της έρευνας έγινε σε οκτώ βασικούς κανόνες-σημεία σχετικά με το πώς η αστυνομία πρέπει να αντιμετωπίζει τους δημοσιογράφους και πρέπει να αποτελούν οδηγό για τις επιμέρους αποφάσεις της αστυνομίας και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για τις παραβιάσεις στην ελευθερία του Τύπου που γίνονται από την αστυνομία και τις δυνάμεις επιβολής του νόμου.

1. Οποιαδήποτε βία από το αστυνομικό προσωπικό εναντίον δημοσιογράφων είναι απαράδεκτη.

2. Οι δημοσιογράφοι έχουν το δικαίωμα να συλλέγουν πληροφορίες και η αστυνομία πρέπει να τους προστατεύει από οποιαδήποτε παράνομη παρεμβολή, ειδικά σε διαδηλώσεις.

3. Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ταυτοποιούν τα άτομα του προσωπικού της αστυνομίας και να τεκμηριώνουν και αναφέρουν σχετικά με το έργο των αστυνομικών δυνάμεων.

4. Η αστυνομία δεν επιτρέπεται να σβήσει τα βίντεο, ή να κατάσχει τον δημοσιογραφικό εξοπλισμό χωρίς κατάλληλο δικαστικό ένταλμα.

5. Οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, ούτε να υφίστανται διακρίσεις, ούτε να μπαίνουν σε μαύρη λίστα για την θεωρούμενη πολιτική τους στάση.

6. Οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να στοχοποιούνται με αστυνομική επιτήρηση.

7. Εάν οι αστυνομικές αρχές βλάψουν, απειλήσουν ή παρενοχλήσουν δημοσιογράφους, οι ενέργειες αυτές πρέπει να καταδικάζονται, να ερευνώνται και να δημοσιοποιούνται από ανεξάρτητους ερευνητές.

8. Η αστυνομία πρέπει να εκπαιδεύεται και να ενημερώνεται τακτικά σχετικά με τα δικαιώματα των δημοσιογράφων.

(Ο όρος «αστυνομία» αναφέρεται σε όλους τους αστυνομικούς στην Ευρώπη)

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το κείμενο του κώδικα στην σελίδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων: https://europeanjournalists.org/blog/2019/12/05/ecpmf-launched-the-first-ever-press-freedom-police-codex/

Trackback από τον ιστότοπο.

Σχόλια (1)

Γράψε ένα σχόλιο

Πρέπει να συνδεθείς για να δημοσιεύσεις σχόλιο.

Επικοινωνία

e-mail: rg.tenetonull@tipse
Βαλαωρίτου 9,
Αθήνα ΤΚ 10671
τηλ. 210.3636.039 & 3427
fax. 210.3638.627

Αρχείο 2002-2009

Αρχείο ανακοινώσεων
2002-2009 από τον παλαιό ιστότοπο της ΕΣΠΗΤ

(ανοίγει σε νέο παράθυρο)

Newsletter

Για να λαμβάνεις στο email
τις σημαντικές ανακοινώσεις
(* για να λαμβάνεις άμεσα ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ δήλωσε το email σου ΚΑΙ στην επιλογή "Follow")

Αρχείο ιστότοπου

Follow

Αρέσει σε %d bloggers: