Αρχείο ετικετών

Ο ιστότοπος υλοποιήθηκε με open source λογισμικό, σε HTML5 / CSS3 και ακολουθεί τα πρότυπα προσβασιμότητας WCAG 2.0 | Όροι χρήσης | Sitemap |

Η ΠΟΕΣΥ για την έκθεση της ΕΕ για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε από ΕΣΠΗΤ / . Κατηγορίες: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Print page

Στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, για το 2024, η δημιουργία του Παρατηρητηρίου για τις στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση των δημοσιογράφων (SLAPPs) αναδεικνύεται ως μία από τις θετικές πρωτοβουλίες για την βελτίωση της προστασίας των δημοσιογράφων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εκφράζει την ικανοποίησή του για την αναγνώριση αυτού του βήματος το οποίο έγινε με πρωτοβουλία της ΠΟΕΣΥ τον Ιούλιο του 2023, συμβάλλοντας εποικοδομητικά στην όποια βελτίωση καταγράφει η Έκθεση της Ε.Ε.

Ταυτοχρόνως, καταδεικνύει και την σημασία που έχει η ενεργή συμμετοχή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και των Ενώσεων- μελών της στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που άπτονται της ασφάλειας των δημοσιογράφων αλλά και του κράτους δικαίου γενικότερα στην χώρα μας.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε ότι η μία εκ των τεσσάρων συστάσεων που διατυπώνονται στην Έκθεση προς την ελληνική κυβέρνηση για την περαιτέρω βελτίωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα αναγνωρίζει ουσιαστικά ότι οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των δημοσιογράφων παραμένουν κι ως εκ τούτου πρέπει να αντιμετωπιστεί και η νομοθετική καθυστέρηση όσον αφορά στην ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας .

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σύσταση, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει «να προωθήσει περαιτέρω τη διαδικασία δημιουργίας νομοθετικών και μη νομοθετικών διασφαλίσεων για τη βελτίωση της προστασία των δημοσιογράφων, ιδίως όσον αφορά τις καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων και την ασφάλειά τους, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί και λαμβανομένων υπόψη των ευρωπαϊκών προτύπων για την προστασία των δημοσιογράφων».

Επίσης, η ίδια η Έκθεση επισημαίνει ότι «η ασφάλεια των δημοσιογράφων εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα, ενώ έχουν ληφθεί ορισμένα μέτρα. Από την δημοσίευση της έκθεσης του 2023 για το κράτος δικαίου έχουν υπάρξει αρκετές περιπτώσεις επιθέσεων κατά δημοσιογράφων ή απειλών για την ασφάλειας τους»

Το Δ.Σ. καλεί την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό στην ενσωμάτωση των οδηγιών της ΕΕ για τα SLAPPs’ και την Προστασία των Δημοσιογράφων (EMFA) χωρίς εκπτώσεις, αλλά και χωρίς να αλλοιωθεί ο βασικός χαρακτήρας της Οδηγίας.

Trackback από τον ιστότοπο.

Γράψε ένα σχόλιο

Πρέπει να συνδεθείς για να δημοσιεύσεις σχόλιο.

Επικοινωνία

e-mail: rg.tenetonull@tipse
Βαλαωρίτου 9,
Αθήνα ΤΚ 10671
τηλ. 210.3636.039 & 3427
fax. 210.3638.627

Αρχείο 2002-2009

Αρχείο ανακοινώσεων
2002-2009 από τον παλαιό ιστότοπο της ΕΣΠΗΤ

(ανοίγει σε νέο παράθυρο)

Newsletter

Για να λαμβάνεις στο email
τις σημαντικές ανακοινώσεις
(* για να λαμβάνεις άμεσα ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ δήλωσε το email σου ΚΑΙ στην επιλογή "Follow")

Αρχείο ιστότοπου

Follow

Αρέσει σε %d bloggers: