2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023 ΥΠΟ ΤΗ ΒΑΡΙΑ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΓΑΖΑ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Οι δημοσιογράφοι όλου του κόσμου ενώνουν τη φωνή τους στο παρακάτω βίντεο της ΔΟΔ για τον τερματισμό της ατιμωρησίας των εγκλημάτων κατά των δημοσιογράφων
https://www.youtube.com/watch?v=VteBUFFAQSw
Με τον τραγικό απολογισμό σε αμάχους και δημοσιογράφους από τις πολεμικές συγκρούσεις στη Γάζα να είναι νωπός και ολοένα αυξανόμενος, η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τερματισμού της Ατιμωρησίας των Εγκλημάτων κατά των Δημοσιογράφων αποκτά ακόμα πιο ιδιαίτερο νόημα.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων με τη φετινή εκστρατεία ενημέρωσης να επικεντρώνεται στη βία κατά των δημοσιογράφων, την ακεραιότητα των εκλογών και τον ρόλο της δημόσιας ηγεσίας, προειδοποιεί παράλληλα για την κλιμάκωση της βίας και της καταστολής εναντίον των δημοσιογράφων.
Το φετινό θέμα επιδιώκει επίσης να δώσει ορατότητα στο ρόλο ενός ασφαλούς και ελεύθερου Τύπου στη διασφάλιση της ακεραιότητας των εκλογών και των δημοκρατικών μας συστημάτων. Επιβεβαιώνει την υποχρέωση των κρατών να υιοθετήσουν αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία του ανεξάρτητου Τύπου και την ενίσχυση των θεσμικών πλαισίων που καταπολεμούν τη βία και την ατιμωρησία και προάγουν την ανεξαρτησία, τη βιωσιμότητα και την ποικιλομορφία των μέσων ενημέρωσης.
Η ΕΣΠΗΤ, με το βλέμμα στραμμένο στις καταιγιστικές εξελίξεις στη Γάζα και τον δραματικό απολογισμό των συναδέλφων δημοσιογράφων που χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται σοβαρά να αυξάνεται καθημερινά, ενώνει τη φωνή της με όλους τους δημοσιογράφους ανά τον κόσμο στηρίζοντας την εκστρατεία της ΔΟΔ, στην οποία χαρακτηριστικά αναφέρεται:
«Ποιος διέταξε τη δολοφονία της Anna Politkovskaya, του Jamal Kashoggi, του Arshad Sharif, του Javier Valdez, του Martinez Zogo και όλων των άλλων δημοσιογράφων των οποίων οι δολοφονίες παραμένουν ατιμώρητες;
Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τον τερματισμό της ατιμωρησίας για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά δημοσιογράφων στις 2 Νοεμβρίου, η IFJ καλεί τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να καταδικάσουν, να ερευνήσουν και να συλλάβουν όσους σκοτώνουν, παρενοχλούν και εκφοβίζουν δημοσιογράφους. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει επίσης να θεσπίσουν σαφή και εκτελεστή νομοθεσία για την προστασία της ασφάλειας των δημοσιογράφων.
Από την υιοθέτηση του Σχεδίου Δράσης του ΟΗΕ για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και το ζήτημα της ατιμωρησίας το 2012, που αποσκοπούσε στη δημιουργία «ελεύθερου και ασφαλούς περιβάλλοντος για τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης», έχουν εγκριθεί πάνω από 26 ψηφίσματα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ , Γενική Διάσκεψη της UNESCO και Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να επιστήσουν την προσοχή στην αύξηση της βίας κατά δημοσιογράφων και εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.
Παρόλα αυτά, 68 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2022 και η IFJ φοβάται ότι ο φετινός αριθμός των νεκρών θα είναι υψηλός λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην Ουκρανία και στο Ισραήλ-Παλαιστίνη.
Η IFJ επισημαίνει το Καμερούν, την Ινδία, το Κοσσυφοπέδιο, το Μεξικό και την Παλαιστίνη ως χώρες όπου το ποσοστό ατιμωρησίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και όπου η στόχευση επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης ή/και η έλλειψη αντίδρασης των δημόσιων αρχών στην προσαγωγή δολοφόνων και παρενοχλητών δημοσιογράφων μεταφέρουν το μήνυμα ότι είναι φυσιολογική πρακτική να ξεφύγεις.
Οι περιπτώσεις μόνο ενός στους δέκα δολοφονημένους δημοσιογράφους διερευνώνται δεόντως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι περισσότεροι από τους δολοφόνους απολαμβάνουν απόλυτης ατιμωρησίας, σαν να είναι φυσιολογική πρακτική η δολοφονία, η επίθεση ή ο εκφοβισμός σε δημοσιογράφους. Αυτό με τη σειρά του υπονομεύει το δικαίωμα των πολιτών να ζητούν από τους ηγέτες τους να λογοδοτούν και βλάπτει την ελεύθερη ροή πληροφοριών.
Καθώς το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τερματισμού της Ατιμωρησίας των Εγκλημάτων κατά των Δημοσιογράφων του ΟΗΕ είναι «Βία κατά των δημοσιογράφων, η ακεραιότητα των εκλογών και ο ρόλος της δημόσιας ηγεσίας», η IFJ προτρέπει τα κράτη μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δεσμευτούν για την καταπολέμηση του εκφοβισμού, των διακρίσεων και της βίας που περιβάλλουν τη διαδικασία εκλογικής κάλυψης. σε μια από τις πιο τεταμένες περιόδους για ρεπορτάζ. Με περισσότερα από 80 έθνη να διεξάγουν εθνικές εκλογές τους επόμενους μήνες, η IFJ προτρέπει τις κυβερνήσεις να θέσουν τις βάσεις για ασφαλή αναφορά και να δεσμευτούν να διερευνήσουν οποιαδήποτε επίθεση στον Τύπο, ακόμη και στο διαδίκτυο.
Η IFJ υπενθυμίζει επίσης την ανάγκη για μια δεσμευτική σύμβαση του ΟΗΕ για την ασφάλεια και την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης και προτρέπει τις εθνικές κυβερνήσεις να την υιοθετήσουν.»
Για να δείτε την καμπάνια ενημέρωσης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, στην οποία συμμετέχει και η ΕΣΠΗΤ, πατήστε εδώ
Trackback από τον ιστότοπο.