Αρχείο ετικετών

Ο ιστότοπος υλοποιήθηκε με open source λογισμικό, σε HTML5 / CSS3 και ακολουθεί τα πρότυπα προσβασιμότητας WCAG 2.0 | Όροι χρήσης | Sitemap |

ΟΧΙ στη μείωση του ελάχιστου αριθμού εργαζομένων στα κανάλια. ΝΑΙ στη διασφάλιση της ποιότητας της Ενημέρωσης

Δημοσιεύθηκε από ΕΣΠΗΤ / . Κατηγορίες: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Print page

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και οι Δημοσιογραφικές Ενώσεις όλης της χώρας (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΠΗΤ) καλούν τους βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης να καταψηφίσουν το άρθρο 32 που μειώνει κι άλλο τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Με διαδικασίες fast track ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργού αρμόδιου για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, για την ενίσχυση της δημοσιότητας και της διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, που επί περίπου 6 μήνες βρισκόταν σε επεξεργασία, κατά της διάρκεια της οποίας σύσσωμος ο δημοσιογραφικός κόσμος προέβαλε αιτιολογημένα αντιρρήσεις και ζήτησε βελτιώσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί θεσμικά ακέραιη λειτουργία των ΜΜΕ και να περιφρουρηθούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων σε αυτά.

Συγκεκριμένα, με κοινό υπόμνημα της ΠΟΕΣΥ και των Ενώσεων-μελών της, που υποβλήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ζητήσαμε την πλήρη απόσυρση του άρ. 32, το οποίο επιτρέπει στους αδειούχους παρόχους περιεχομένου να απασχολούν το 25% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων μέσω συνδεδεμένων εταιριών, καθώς πρόκειται για ένα μέτρο, που θίγει ευθέως τους εργαζόμενους και αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και απώλεια θέσεων εργασίας.

Περαιτέρω, ζητήσαμε να αυξηθεί ο ελάχιστος αριθμός προσωπικού, που προβλέπεται ότι απαιτείται να εργάζεται σε κάθε φορέα έντυπου ή ηλεκτρονικού Τύπου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εγγραφή του στο μητρώο. Ζητήσαμε, επίσης, την εισαγωγή ρητής πρόβλεψης, ότι το εν λόγω προσωπικό θα εργάζεται με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης. Θεωρούμε δε αδιανόητο, να μπορεί ένας φορέας να εγγραφεί στο μητρώο και να λάβει κρατική διαφήμιση, χωρίς να διασφαλίζεται ότι είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερος και ότι έχει εξοφλήσει πλήρως κάθε υποχρέωση απέναντι στο προσωπικό του.

Η Κυβέρνηση επιδιώκει, όσον αφορά στους τηλεοπτικούς σταθμούς, να κλείσει άμεσα το ζήτημα εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των επιχειρήσεων Τύπου και πλήττοντας τις εργασιακές σχέσεις, κάτι που έχει άμεση επίπτωση στην ποιότητα της ενημέρωσης του κοινού. Είναι δε, τουλάχιστον λυπηρό, ότι αν και το νομοσχέδιο ευαγγελίζεται την ενίσχυση της δημοσιότητας, στην πραγματικότητα απουσιάζουν ρυθμίσεις σε σχέση με τη λογοκλοπή και τις ψευδείς ειδήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε για μία ακόμη, ύστατη, φορά την Κυβέρνηση να κάνει αποδεκτά τα αιτήματα μας, διασφαλίζοντας έτσι ουσιαστικά την λειτουργία του Τύπου, την ποιότητα της ενημέρωσης και τελικώς την δημοκρατία και τη διαφάνεια. Καλούμε τους βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης να εμποδίσουν την περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων στους τηλεοπτικούς σταθμούς, καταψηφίζοντας το άρθρο 32 και περαιτέρω να αυξηθεί ο ελάχιστος αριθμός προσωπικού στα ΜΜΕ.

Η Ομοσπονδία και οι Δημοσιογραφικές Ενώσεις, σε περίπτωση που το άρθρο υπερψηφιστεί, θα προβούν σε κάθε δυνατή νομική ενέργεια για να το ακυρώσουν στην πράξη.

 

Τα Διοικητικά Συμβούλια

της Ομοσπονδίας

και των Ενώσεων Συντακτών

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΗΠΕΙΡΟΥ – ΝΗΣΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Trackback από τον ιστότοπο.

Γράψε ένα σχόλιο

Πρέπει να συνδεθείς για να δημοσιεύσεις σχόλιο.

Επικοινωνία

e-mail: rg.tenetonull@tipse
Βαλαωρίτου 9,
Αθήνα ΤΚ 10671
τηλ. 210.3636.039 & 3427
fax. 210.3638.627

Αρχείο 2002-2009

Αρχείο ανακοινώσεων
2002-2009 από τον παλαιό ιστότοπο της ΕΣΠΗΤ

(ανοίγει σε νέο παράθυρο)

Newsletter

Για να λαμβάνεις στο email
τις σημαντικές ανακοινώσεις
(* για να λαμβάνεις άμεσα ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ δήλωσε το email σου ΚΑΙ στην επιλογή "Follow")

Αρχείο ιστότοπου

Follow

Αρέσει σε %d bloggers: