Αρχείο ετικετών

Ο ιστότοπος υλοποιήθηκε με open source λογισμικό, σε HTML5 / CSS3 και ακολουθεί τα πρότυπα προσβασιμότητας WCAG 2.0 | Όροι χρήσης | Sitemap |

Η ΕΣΠΗΤ ενώνει τη φωνή της με την ΕΟΔ και καταγγέλλει τη σύλληψη του Roman Protasevich

Δημοσιεύθηκε από ΕΣΠΗΤ / . Κατηγορίες: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Print page

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΠΗΤ ενώνει τη φωνή του με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ), που απευθύνει έκκληση για τη σύσταση διεθνούς αποστολής και τη διενέργεια έρευνας για την τιμωρία των υπευθύνων της σύλληψης και κράτησης του Roman Protasevich και των άλλων 28 συναδέλφων, που είναι φυλακισμένοι στη Λευκορωσία από το καθεστώς Lukashenko.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Λευκορωσία: Κρατική τρομοκρατική ενέργεια για να συλληφθεί δημοσιογράφος

Χθες Κυριακή, 23 Μαΐου οι αρχές της Λευκορωσίας υποχρέωσαν ένα αεροπλάνο της πολιτικής αεροπορίας, να προσγειωθεί εκτάκτως στο  Μινσκ.  Πρόκειται για αεροπλάνο της εταιρίας Ryanair, το οποίο εκτελούσε πτήση από την Ελλάδα στη Λιθουανία με περισσότερους από 100 επιβάτες και υποχρεώθηκε από πολεμικό αεροπλάνο της Λευκορωσίας να προσγειωθεί. Ένας από τους επιβάτες, ο λευκορώσος δημοσιογράφος Roman Protasevich, τέθηκε υπό κράτηση από τις αρχές στο αεροδρόμιο του Μινσκ και δεν του επετράπη να επιβιβαστεί στη πτήση, όπως ήταν ο αρχικός προορισμός του.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καταγγέλλει αυτή την πράξη αεροπειρατείας και κρατικής τρομοκρατίας και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του Roman Protasevich καθώς και των άλλων 28 δημοσιογράφων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται  υπό κράτηση στη Λευκορωσία.

«Κάθε εβδομάδα μαζί με το μέλος μας την Ένωση Λευκορώσων Δημοσιογράφων BAJ, καταγγέλλουμε την όλο και μεγαλύτερη καταπίεση που ασκείται στα ανθρώπινα δικαιώματα  και την Ελευθερία του Τύπου στη Λευκορωσία», δήλωσε ο Mogens Blicher  Bjerregard Πρόεδρος της ΕΟΔ και συνεχίζει: «Μέσα σε λίγες μέρες έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο αριθμός των δημοσιογράφων  που βρίσκονται πίσω από τα σίδερα.Η κρατική τρομοκρατική ενέργεια της Κυριακής ήταν αναμενόμενη και λυπούμαστε που η διεθνής κοινότητα δεν πήρε στα σοβαρά τις εκκλήσεις μας προκειμένου να λάβει μέτρα κατά του δικτάτορα Lukasehnko».

«Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ζητεί την άμεση απελευθέρωση του Roman Protasevich, όπως και των άλλων 28 δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα ΜΜΕ, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό κράτηση στη Λευκορωσία» πρόσθεσε ο Ricardo Gutierrez Γενικός Γραμματέας της ΕΟΔ και συνεχίζει: «Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον ΟΑΣE να λάβουν μέτρα κατά του δικτάτορα Lukashenko και των υπευθύνων, για την καταστολή της ελευθερίας του Τύπου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η ΕΟΔ απευθύνει έκκληση για τη σύσταση επίσημης διεθνούς αποστολής,  η οποία θα συναντηθεί με τους 29 δημοσιογράφους που βρίσκονται υπό κράτηση και τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για την τιμωρία όλων όσων εμπλέκονται στην καταπίεση που ασκείται σε δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης στη Λευκορωσία. Οι πολιτικές και οι διωκτικές αρχές,  όπως και η δικαιοσύνη στη Λευκορωσία, πρέπει να λογοδοτήσουν. Η ΕΟΔ καθώς και οι Ενώσεις μέλη της Ομοσπονδίας είναι προετοιμασμένες να συνεργαστούν για τη διεξαγωγή αυτής της έρευνας.»

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Trackback από τον ιστότοπο.

Γράψε ένα σχόλιο

Πρέπει να συνδεθείς για να δημοσιεύσεις σχόλιο.

Επικοινωνία

e-mail: rg.tenetonull@tipse
Βαλαωρίτου 9,
Αθήνα ΤΚ 10671
τηλ. 210.3636.039 & 3427
fax. 210.3638.627

Αρχείο 2002-2009

Αρχείο ανακοινώσεων
2002-2009 από τον παλαιό ιστότοπο της ΕΣΠΗΤ

(ανοίγει σε νέο παράθυρο)

Newsletter

Για να λαμβάνεις στο email
τις σημαντικές ανακοινώσεις
(* για να λαμβάνεις άμεσα ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ δήλωσε το email σου ΚΑΙ στην επιλογή "Follow")

Αρχείο ιστότοπου

Follow

Αρέσει σε %d bloggers: