Αρχείο ετικετών

Ο ιστότοπος υλοποιήθηκε με open source λογισμικό, σε HTML5 / CSS3 και ακολουθεί τα πρότυπα προσβασιμότητας WCAG 2.0 | Όροι χρήσης | Sitemap |

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ από την ESPRit (European Society for Periodical Research) για τα Λαϊκά Περιοδικά στην Ευρώπη

Δημοσιεύθηκε από ΕΣΠΗΤ / . Κατηγορίες: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Print page

συνδετήρας

Η ΕΣΠΗΤ ενημερώνει τα μέλη της για μια σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων της ESPRit (European Society for Periodical Research) με θέμα τα Λαϊκά Περιοδικά στην Ευρώπη.

Θυμίζουμε ότι η EΣΠΗΤ είχε συνδιοργανώσει με το Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου τo 8ο Διεθνές Συνέδριο τους ESPRit, με θέμα «Περιοδικός Τύπος και Οπτικός Πολιτισμός» που φιλοξενήθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη τους Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τον Σεπτέμβριο του 2019.
Η εναρκτήρια διάλεξη των σεμιναρίων έγινε από την Victoria Kuttainen, Καθηγήτρια Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο James Cook στην Αυστραλία. Η διάλεξη είναι διαθέσιμη στο κανάλι YouTube.
ESPRit online seminar, 26 March 2021: keynote lecture by Victoria Kuttainen

Η επόμενη ενότητα των σεμιναρίων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Απριλίου, 16.00-17.00 Θα προεδρεύεται από τη Sophie Oliver (Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ) και θα περιλαμβάνει τους ακόλουθες παρουσιάσεις:
Charlotte Lauder (φοιτήτρια διδακτορικού διπλώματος Πανεπιστήμιο Strathclyde και Εθνική Βιβλιοθήκη τους Σκωτίας), “Pithy people: the People’s Friend, ένα εθνικό περιοδικό για τη Σκωτία

Το People’s Friend ιδρύθηκε το 1869 στο Dundee τους Σκωτίας, και εξακολουθεί να δημοσιεύεται από αυτήν την πόλη μέχρι σήμερα. Ένα εβδομαδιαίο, πολύ φθηνό εικονογραφημένο περιοδικό, το People’s Friend ξεκίνησε το 1869 για να «ενθαρρύνει το λογοτεχνικό ταλέντο που γνωρίζουμε ότι υπάρχει μεταξύ των ανθρώπων» δημοσιεύοντας «σκωτσέζικες ιστορίες, ποίηση και άλλα άρθρα, που γράφτηκαν από τους Σκοτσέζους». Μέχρι το 1905, το People’s Friend είχε δημιουργήσει δημοφιλή κουλτούρα περιοδικών στη Σκωτία και ήρθε να καθορίσει τη σκωτσέζικη λογοτεχνία για τους μάζες. Πώς το έκανε αυτό; Πώς ένα επαρχιακό λογοτεχνικό περιοδικό κατάφερε να πουλήσει κατά μέσο όρο 212.600 αντίτυπα την εβδομάδα έως το 1890; Αυτή η παρουσίαση διερευνά πώς το People’s Friend έγινε το πιο δημοφιλές εβδομαδιαίο περιοδικό τους Σκωτίας. Αξιολογεί το τοπίο τους λαϊκής λογοτεχνίας στα τέλη του 19ου και τους αρχές του εικοστού αιώνα στη Σκωτία και τη σημασία του πολιτισμού μέσα σε αυτό.
Júlia Fazekas (Πανεπιστήμιο ELTE, Βουδαπέστη), «Δημοτικότητα περιοδικών μόδας τους Ουγγαρίας και τους Ευρώπης τη δεκαετία του 1840»
Τα ουγγρικά περιοδικά μόδας απέκτησαν αξιοσημείωτη δημοτικότητα τη δεκαετία του 1840. Μοντελοποιήθηκαν μετά από άλλα ευρωπαϊκά περιοδικά και προηγούμενα περιοδικά τους Ουγγαρίας. Αυτά τα περιοδικά είχαν ως στόχο να αποκτήσουν ευρεία αναγνωσιμότητα και ήθελαν να διαμορφώσουν τη λογοτεχνική σφαίρα, να δημοσιεύσουν έργα με επιρροή και να διευκολύνουν την ουγγρική εκπαίδευση και ανάγνωση μέσω αυτών. Επικεντρώθηκαν κυρίως στη λογοτεχνία και κατά τη διάρκεια τους τους περιόδου ήταν η πιο σημαντική λογοτεχνική πηγή.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω του Zoom, με εγγραφή στο σύνδεσμο http://www.espr-it.eu.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν τις ερωτήσεις ή τις απορίες τους στο: ue.ti-rpsenull@ofni.

Trackback από τον ιστότοπο.

Γράψε ένα σχόλιο

Πρέπει να συνδεθείς για να δημοσιεύσεις σχόλιο.

Επικοινωνία

e-mail: rg.tenetonull@tipse
Βαλαωρίτου 9,
Αθήνα ΤΚ 10671
τηλ. 210.3636.039 & 3427
fax. 210.3638.627

Αρχείο 2002-2009

Αρχείο ανακοινώσεων
2002-2009 από τον παλαιό ιστότοπο της ΕΣΠΗΤ

(ανοίγει σε νέο παράθυρο)

Newsletter

Για να λαμβάνεις στο email
τις σημαντικές ανακοινώσεις
(* για να λαμβάνεις άμεσα ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ δήλωσε το email σου ΚΑΙ στην επιλογή "Follow")

Αρχείο ιστότοπου

Follow

Αρέσει σε %d bloggers: