Αρχείο ετικετών

Ο ιστότοπος υλοποιήθηκε με open source λογισμικό, σε HTML5 / CSS3 και ακολουθεί τα πρότυπα προσβασιμότητας WCAG 2.0 | Όροι χρήσης | Sitemap |

Η ΕΣΠΗΤ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Δημοσιεύθηκε από ΕΣΠΗΤ / . Κατηγορίες: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Print page

 

Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας για τον τερματισμό της ατιμωρησίας για εγκλήματα κατά των δημοσιογράφων τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ανακοινώνει την έναρξη της ενημερωτικής εκστρατείας της, δίνοντας για αυτή τη χρονιά έμφαση στους ιθύνοντες πίσω από τις δολοφονίες δημοσιογράφων.

Η καμπάνια θα διαρκέσει από τις 2 έως τις 23 Νοεμβρίου και θα επικεντρωθεί στις 5 αυτές χώρες: Υεμένη, Μεξικό, Ρωσία, Ινδία και Σομαλία.

Η ΕΣΠΗΤ ενώνει τη φωνή της με όλους τους δημοσιογράφους ανά τον κόσμο στηρίζοντας την εκστρατεία της ΔΟΔ, στην οποία χαρακτηριστικά αναφέρεται:

”Πολλοί δημοσιογράφοι πληρώνουν με τη ζωή τους κάθε χρόνο τη δέσμευσή τους στην υπεράσπιση της ελευθερίας της πληροφόρησης και της δημοκρατίας. Την Παγκόσμια Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για Εγκλήματα εναντίον Δημοσιογράφων, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ξεκινά την ετήσια εκστρατεία της για να απαιτήσει από τις κυβερνήσεις να θέσουν τέρμα στην ατιμωρησία και να επισημάνουν και να καταγγείλουν εγκλήματα που στοχεύουν δημοσιογράφους που παραμένουν ατιμώρητοι ενώ οι ιθύνοντες περπατούν ελεύθεροι.

Η ατιμωρησία συμβαίνει όταν τα κράτη δεν επιδιώκουν την απόδοση δικαιοσύνης για εγκλήματα εναντίον εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, όπως σωματική και διαδικτυακή παρενόχληση, απειλές, επιθέσεις, αυθαίρετη σύλληψη και φόνο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η ατιμωρησία συμβαίνει επίσης όταν αυτοί που διέταξαν τα εγκλήματα περπατούν ελεύθεροι και παραμένουν στην εξουσία, ενώ άλλοι χρησιμοποιούνται ως αποδιοπομπαίοι τράγοι.

 

Ενώ τα εγκλήματα εναντίον δημοσιογράφων είναι σε μεγάλο βαθμό ατιμώρητα – σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μόνο ένα στα δέκα από αυτά τα εγκλήματα καταλήγει σε καταδίκες – πρόσφατα υπήρξαν κάποια καλά νέα και έχουν επιλυθεί μερικές σημαντικές περιπτώσεις δολοφονιών δημοσιογράφων.

Στις Φιλιππίνες, ο ρόλος της δικαιοσύνης στράφηκε τελικά προς μια θετική κατεύθυνση με ένοχες ετυμηγορίες εναντίον των πρωταγωνιστών της σφαγής στο  Mindanao της 23ης Νοεμβρίου 2009,  όταν σκοτώθηκαν 32 δημοσιογράφοι. Μερικοί από αυτούς που συνδέονται με τη βάναυση δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia συνελήφθησαν και ο φερόμενος ως εγκέφαλος της δολοφονίας αντιμετωπίζει ποινική δίωξη.

Στη Σομαλία, ο Γενικός Εισαγγελέας, σε μια ξεκάθαρη κίνηση προς τον τερματισμό της ατιμωρησίας, διόρισε έναν Ειδικό Εισαγγελέα για τη διερεύνηση δολοφονιών δημοσιογράφων, ενώ στην Κολομβία υπήρξε μια ιστορική απόφαση που καταδικάζει εκείνους που ευθύνονται για τις απειλές, την παρενόχληση και τα ψυχολογικά βασανιστήρια που υπέστη η δημοσιογράφος Claudia Julieta Duque , αναγκάζοντας το κολομβιανό κράτος να πληρώσει την αποζημίωσή της.

Αυτές οι ενθαρρυντικές κινήσεις ενάντια στην ατιμωρησία είναι απόδειξη ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ατιμωρησίας στις χώρες τους εάν έχουν την απαραίτητη πολιτική βούληση να το πράξουν. Ωστόσο, οι θετικές περιπτώσεις παραμένουν σπάνιες και πρέπει να διανυθεί πολύς ακόμη δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση».

Καταλήγοντας η ΔΟΔ υπογραμμίζει πως η ατιμωρησία είναι διαβατήριο για περισσότερη βία και επιθέσεις εναντίον των συναδέλφων δημοσιογράφων ανά τον κόσμο.

Περισσότερες πληροφορίες για την ενημερωτική εκστρατεία της ΔΟΔ εδώ: https://www.ifj.org/actions/ifj-campaigns/end-impunity-2020.html

Trackback από τον ιστότοπο.

Γράψε ένα σχόλιο

Πρέπει να συνδεθείς για να δημοσιεύσεις σχόλιο.

Επικοινωνία

e-mail: rg.tenetonull@tipse
Βαλαωρίτου 9,
Αθήνα ΤΚ 10671
τηλ. 210.3636.039 & 3427
fax. 210.3638.627

Αρχείο 2002-2009

Αρχείο ανακοινώσεων
2002-2009 από τον παλαιό ιστότοπο της ΕΣΠΗΤ

(ανοίγει σε νέο παράθυρο)

Newsletter

Για να λαμβάνεις στο email
τις σημαντικές ανακοινώσεις
(* για να λαμβάνεις άμεσα ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ δήλωσε το email σου ΚΑΙ στην επιλογή "Follow")

Αρχείο ιστότοπου

Follow

Αρέσει σε %d bloggers: