Αρχείο ετικετών

Ο ιστότοπος υλοποιήθηκε με open source λογισμικό, σε HTML5 / CSS3 και ακολουθεί τα πρότυπα προσβασιμότητας WCAG 2.0 | Όροι χρήσης | Sitemap |

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η τακτική ΓΣ

Δημοσιεύθηκε από ΕΣΠΗΤ / . Κατηγορίες: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, Γενικές Συνελεύσεις

Print page

συνδετήραςΜε επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου, το Σάββατο 5 Απριλίου 2014.
Με ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή (παρευρέθησαν 273 μέλη), οι δημοσιογράφοι – μέλη της ΕΣΠΗΤ συζήτησαν τις τελευταίες εργασιακές και ασφαλιστικές εξελίξεις και τα μείζονα προβλήματα του κλάδου όπως απολύσεις, ανεργία, υποαπασχόληση, μειώσεις μισθών και συντάξεων, μαύρη, ανασφάλιστη εργασία, αμοιβή με ΔΠΥ, ασφάλιση στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ των εργαζομένων στα new media κ.α. Παράλληλα διαμήνυσαν την αγωνιστική και ενωτική τους διάθεση ενάντια στα σαρωτικά αντεργατικά μέτρα που συνεχίζουν να αποδομούν τα εναπομείναντα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

Στο πλαίσιο της Γ.Σ. εγκρίθηκαν:
• ο προϋπολογισμός έτους 2014
• ο οικονομικός απολογισμός έτους 2013
• η εξουσιοδότηση της Γ.Σ. προς το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ για κήρυξη στάσεων εργασίας και απεργιακών κινητοποιήσεων.
Επίσης, ομόφωνα εγκρίθηκε ψήφισμα των μελών της ΕΣΠΗΤ, το κείμενο του οποίου ακολουθεί.

Για το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Θέμης Κ. Μπερεδήμας Θανάσης Αλατάς

*Για να δείτε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Γ.Σ. πατήστε εδώ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΣΠΗΤ
ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ Γ.Σ.
Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Η ετήσια Τακτική Συνέλευση της ΕΣΠΗΤ εκτίμησε ότι η πρόσφατη υπερψήφιση στη βουλή του πολυνομοσχέδιου και η επικύρωσή του από το Eurogroup της Αθήνας αποτελεί ένα ακόμα αντεργατικό πλήγμα που επέβαλαν οι δανειστές της τρόικας και τα μεγάλα ξένα και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα, καθώς καταργούνται και τα τελευταία δικαιώματα που είχαν απομείνει σε εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους και νεολαία.
Με προμετωπίδα την πολιτική απάτη περί δήθεν πρωτογενούς πλεονάσματος, με την οποία βάφτισαν τις άγριες περιστολές των κοινωνικών δαπανών, τη φοροληστεία των αδύναμων, τους χιλιάδες απλήρωτους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, η συγκυβέρνηση επέβαλε νέο «μνημόνιο» που προβλέπει:
 Νέα τεράστια μείωση μισθών και πλήρη κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων μέσα από την κατάργηση των τριετιών και των ωριμάνσεων. Αφού πάγωσαν τις ωριμάνσεις, τώρα τις καταργούν, ξεκινώντας από τους «μακροχρόνια άνεργους», για να το εφαρμόσουν σε όλους σταδιακά.
 Τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων: Αφού εξαφάνισαν τα έσοδα των ταμείων με την τρομακτική ανεργία και το κούρεμα (ΡSI), τώρα μειώνουν τις εργοδοτικές εισφορές κατά 3,9%, γνωρίζοντας ότι έτσι θα προκληθεί νέα απώλεια – σοκ πάνω από 800 εκ € στα ταμεία, δίνοντας τους το τελειωτικό χτύπημα. Αυτό που θα ακολουθήσει είναι νέες περικοπές στις συντάξεις πείνας και αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης, με τελικό στόχο να καταργηθεί ολοσχερώς η εργοδοτική και κρατική χρηματοδότηση και το κόστος της ιδιωτικής περίθαλψης να φορτωθεί όλο σε εμάς.
 Επέκταση του σύγχρονου δουλεμπορίου και της ελαστικοποίησης της εργασίας: απελευθερώνοντας την λειτουργία των Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης, επεκτείνοντας το καθεστώς γαλέρας που βιώνουν πολλοί εργαζόμενοι και στα ΜΜΕ σε διαδίκτυο και άλλες εκδοτικές εταιρείες.
 Πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ώστε οι επόμενοι «φιλόδοξοι» εκδότες (μετά τους «πτωχευμένους» ιδιοκτήτες της ΙΜΑΚΟ, των εκδ. ΛΥΜΠΕΡΗ κ.λπ) να μπορούν ξένοιαστοι να απολύουν σωρηδόν, χωρίς φραγμούς και υψηλές αποζημιώσεις.
 Κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία: Για να περάσουν όλα αυτά και να εφαρμοσθούν στην πράξη, κυβέρνηση-τρόικα κεφάλαιο βάζουν απαγορευτικά όρια για την προκήρυξη της απεργίας, με κατάργηση της αυτονομίας των συνδικάτων, με επανανομιμοποίηση του λοκ- άουτ κ.α

Η κατάσταση στον κλάδο των ΜΜΕ δε διαφέρει από τον εργασιακό Μεσαίωνα που βιώνουν όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι. Εκατοντάδες απολύσεις, λουκέτα, μειώσεις μισθών, ατομικές συμβάσεις, απλήρωτοι επί μήνες συνάδελφοι, γενίκευση της ανασφάλιστης και ελαστικής εργασίας, έχουν μετατρέψει τα ΜΜΕ σε μια απέραντη γαλέρα. Η αυθαίρετη κατάργηση της ΕΡΤ και η υποκατάστασή της με ένα άμεσα ελεγχόμενο κακέκτυπο κρατικής προπαγανδιστικής μηχανής συμπληρώνει αυτό το τοπίο. Σε αυτό το περιβάλλον περιορίζεται ασφυκτικά η λειτουργία της δημοσιογραφίας, ασκείται αφόρητος έλεγχος στην πληροφόρηση και ελαχιστοποιούνται οι δυνατότητες άσκησης του επαγγέλματός μας. Τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα συρρικνώθηκαν δραματικά, ενώ η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική διάλυσης των ταμείων, υπό τις ευλογίες της τρόικας ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, βιομηχάνων, τραπεζιτών και εκδοτών, οδηγεί με ταχείς ρυθμούς σε οικονομική ασφυξία τα ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Παράλληλα διοχετεύουν με το νέο πολυνομοσχέδιο σενάρια ένταξης του ΕΤΑΠ, μαζί με όλα τα άλλα ταμεία, σε ένα υπερταμείο φτώχειας και εξαθλίωσης, με μόνο σκοπό την υφαρπαγή της περιουσίας τους, προς όφελος των δανειστών.
Απέναντι σε όλα τα αυτά, απαιτείται το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου να ανασυγκροτηθεί, να στραφεί στη βάση των εργαζομένων, να αναζωογονήσει τις δημοκρατικές διαδικασίες, και να οργανώσει την αντεπίθεσή του, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Με κοινές πρωτοβουλίες και διαδικασίες στους χώρους εργασίας, επιτροπές αγώνα, συντονισμό των ενώσεων και του διασωματειακού και με εμπιστοσύνη στη συλλογική μας δύναμη.

Ως συνέλευση στο αμέσως επόμενο διάστημα δεσμευόμαστε να διεκδικήσουμε:
 Να μην μείνει κανείς συνάδελφος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Όλοι οι άνεργοι να αποκτήσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τώρα. Το ΕΤΑΠ ΜΜΕ να σφραγίσει όλα τα βιβλιάρια των μακροχρόνια ανέργων.
 Να μπει τέλος στην εργασία χωρίς δικαιώματα στο διαδίκτυο. Όλοι οι εργαζόμενοι στις ενημερωτικές ιστοσελίδες να αποκτήσουν μισθολογική και ασφαλιστική διασφάλιση. Άμεση ένταξή τους στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ και διεκδίκηση των εισφορών τους από τις επιχειρήσεις των διαδικτυακών ΜΜΕ.
 Προστασία των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, διασφάλιση των πόρων του ταμείου μας, ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για την καταγραφή και είσπραξη των οφειλόμενων εισφορών, καταγγελία όσων εισφοροδιαφεύγουν, δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων.
 Καμιά περικοπή σε συντάξεις και παροχές υγείας.
 Συλλογικές συμβάσεις για ενιαία εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, ώστε να πληρωνόμαστε και να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας.

Ετικέτες: ,

Trackback από τον ιστότοπο.

Γράψε ένα σχόλιο

Πρέπει να συνδεθείς για να δημοσιεύσεις σχόλιο.

Επικοινωνία

e-mail: rg.tenetonull@tipse
Βαλαωρίτου 9,
Αθήνα ΤΚ 10671
τηλ. 210.3636.039 & 3427
fax. 210.3638.627

Αρχείο 2002-2009

Αρχείο ανακοινώσεων
2002-2009 από τον παλαιό ιστότοπο της ΕΣΠΗΤ

(ανοίγει σε νέο παράθυρο)

Newsletter

Για να λαμβάνεις στο email
τις σημαντικές ανακοινώσεις
(* για να λαμβάνεις άμεσα ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ δήλωσε το email σου ΚΑΙ στην επιλογή "Follow")

Αρχείο ιστότοπου

Follow

Αρέσει σε %d bloggers: