Αρχείο ετικετών

Ο ιστότοπος υλοποιήθηκε με open source λογισμικό, σε HTML5 / CSS3 και ακολουθεί τα πρότυπα προσβασιμότητας WCAG 2.0 | Όροι χρήσης | Sitemap |

Κανονισμός Λειτουργίας Ταμείου Αλληλοβοήθειας

Δημοσιεύθηκε από ΕΣΠΗT / . Κατηγορίες: Ταμείο Αλληλοβοήθειας

Print page

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) λειτουργεί με βάση το άρθρο 26 του Καταστατικού της. Ο παρακάτω Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας αποτελεί απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΠΗΤ σε συνέχεια απόφασης εισηγητικού χαρακτήρα προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Τριμελούς Επιτροπής του Ταμείου Αλληλοβοήθειας με σκοπό να καθοριστούν από κοινού οι διαδικασίες που θα διευκολύνουν την λειτουργία του.

2. ΣΚΟΠΟΣ
Σκοπός του Ταμείου Αλληλοβοήθειας είναι:
• Να βοηθήσει και να προστατεύσει τα μέλη της ΕΣΠΗΤ και τις οικογένειές τους σ’ έκτακτες περιστάσεις.
Μέσα για την πραγμάτωση του σκοπού του αυτού είναι:
• Η εξεύρεση εργασίας σε άνεργους συναδέλφους.
• Να συνδράμει τα μέλη της ΕΣΠΗΤ με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο, που κάθε φορά κρίνει, όπως σε περιπτώσεις οικονομικής δυσπραγίας ή άλλες ανάγκες αλληλοβοήθειας, σφυρηλατώντας ουσιαστικά την ενότητα, την αλληλεγγύη και την συναδελφοσύνη της Ένωσής μας.

3. ΜΕΛΗ
Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας απαρτίζει τριμελής επιτροπή η οποία εκλέγεται από την Γενική Συνέλευση μαζί με τα άλλα διοικητικά όργανα του. Η επιτροπή αποτελείται από τρία τακτικά και ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη. Πρόεδρος της επιτροπής εκλέγεται το μέλος που έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους ψήφους στην διαδικασία εκλογής τους.

4. ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ
Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας είναι όργανο κατάθεσης κι ανταλλαγής απόψεων, συνεργασίας και αναζήτησης των κατάλληλων διαδικασιών για την υλοποίηση του σκοπού λειτουργίας του.
Τα μέλη του εκφράζουν στο σύνολό τους τις απόψεις των μελών της ΕΣΠΗΤ για τον τρόπο χορήγησης των οικονομικών βοηθημάτων, των χρηματικών διευκολύνσεων και, γενικότερα, για την κάθε είδους συνδρομή, φροντίδα και μέριμνα τις οποίες θεωρεί αυτονόητες υποχρεώσεις της Ένωσής προς το σύνολο των μελών της.

5. ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας επιλαμβάνεται για όλα τα σχετικά θέματα αυτοβούλως ή και ύστερα από σχετική αίτηση των μελών της ΕΣΠΗΤ. Όλες οι αποφάσεις του έχουν εισηγητικό χαρακτήρα προς το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ το οποίο τελικά αποφασίζει. Οι αποφάσεις του ΔΣ γνωστοποιούνται από την Γραμματεία στα μέλη της Επιτροπής.

6. ΠΟΡΟΙ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Οι πόροι του Ταμείου Αλληλοβοήθειας είναι:
1. το 20% των ετήσιων συνδρομών μελών της ΕΣΠΗΤ
2. χορηγίες και δωρεές
3. έσοδα από εκδηλώσεις που γίνονται με σκοπό την ενίσχυσή του

Η διαχείριση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας γίνεται από το Λογιστήριο της ΕΣΠΗΤ, περιγράφεται σε μόνιμο ειδικό λογαριασμό του ταμείου της ΕΣΠΗΤ, αναλύεται στον απολογισμό ενώ η περιουσία του αποτυπώνεται κάθε χρόνο σε ειδική στήλη και κατατίθεται μαζί με τον προϋπολογισμό της ΕΣΠΗΤ στην γενική Συνέλευση.

Τα περιουσιακά στοιχεία του λογαριασμού περιέχονται στο γενικό ταμείο της ΕΣΠΗΤ, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλες περιπτώσεις εκτός από τον σκοπό τους, ο ταμίας του Δ.Σ. είναι υπεύθυνος για την διαχείρισή τους σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ. κι ελέγχονται από την Εξελεγκτική Επιτροπή, όπως προβλέπεται από το Καταστατικό της ΕΣΠΗΤ.

7. ΣΥΓΚΛΗΣΗ
Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας συνεδριάζει όποτε κληθεί από τον πρόεδρό του, που καταρτίζει και την Ημερήσια Διάταξη. Βρίσκεται σε απαρτία όταν παρίστανται τα δυο από τα τρία τακτικά μέλη του.
Η Γραμματεία της ΕΣΠΗΤ διαβιβάζει τα σχετικά αιτήματα, που έχει συγκεντρώσει, μαζί με όποια άλλα στοιχεία θεωρεί ότι βοηθούν στην εξέταση του θέματος προς τα τρία τακτικά μέλη του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, που είναι υποχρεωμένα σε διάστημα δέκα ημερών να συνεδριάσουν και να εισηγηθούν την απόφασή τους στον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ, ο οποίος φέρει το θέμα στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.
Οι Γενικός Γραμματέας και Ταμίας της ΕΣΠΗΤ υποχρεούνται να παράσχουν οποιαδήποτε συμπληρωματικό στοιχείο ζητηθεί από την επιτροπή και διευκολύνει το έργο της. Σε περίπτωση αντιρρήσεων για αιτιολογημένους λόγους η διαφωνία τους συζητείται με την παρουσία εκπροσώπου της επιτροπής στην αμέσως επόμενη ειδική συνεδρίαση του ΔΣ, που αποφασίζει τελικά
Οι αποφάσεις της Επιτροπής λαμβάνονται με πλειοψηφία των παρόντων στην συνεδρίαση μελών. Σε περίπτωση ισοψηφίας επικρατεί η άποψη του/της προέδρου, ενώ σε περίπτωση ισοψηφίας μελών το θέμα έρχεται ως έχει στο Δ.Σ. το οποίο αποφασίζει. Οι σχετικές αποφάσεις της Επιτροπής Αλληλοβοήθειας μεταφέρονται, με την ευθύνη του/της προέδρου του με την μορφή εισήγησης στο Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ που είναι υποχρεωμένο να εγκρίνει ή όχι την πρόταση και να ενημερώσει σχετικά όλα τα μέλη της Επιτροπής.
Εισηγήσεις του Ταμείου Αλληλοβοήθειας που ορίζουν κανόνες χορηγήσεις οικονομικών συνδρομών σε κατηγορίες μελών (π.χ. βοηθήματα σε ανέργους, συνταξιούχους κλπ) κι έχουν ήδη καταστεί αποφάσεις του Δ.Σ. γίνονται εκτελεστές από το Δ.Σ., με σχετική απόφασή του χωρίς να απαιτείται για την αποφυγή γραφειοκρατίας ειδική κατά μέλος εισήγηση της Επιτροπής Αλληλοβοήθειας.
Όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με τα προσωπικά δεδομένα των μελών είναι απόρρητα, οι αποφάσεις δεν κοινοποιούνται παρά μόνο στους ενδιαφερόμενους.

8. ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ
Οι χρηματικές διευκολύνσεις χορηγούνται σε μέλη που έχουν συμπληρώσει 1 χρόνο ως τακτικά μέλη και ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση και σχετική απόφαση του Δ. Σ. Οι χρηματικές διευκολύνσεις είναι επιστρεπτέες τμηματικά ή συνολικά το αργότερο σε διάστημα 12 μηνών για ποσό μέχρι 1.000 ευρώ, 18 μηνών για ποσά από 1.000- 1.800 και 24 μηνών για ποσά από 1.800-3.000 ευρώ από την χορήγησή τους. Μέλος που έλαβε χρηματική διευκόλυνση δεν δικαιούται νέα, εάν δεν έχει εξοφληθεί η προηγούμενη. Σε περίπτωση άρνησης ή καθυστέρησης της εξόφλησης, το Δ.Σ. μπορεί να παρατείνει την εξόφληση, εάν κριθούν επαρκείς οι λόγοι που προβάλλει, ύστερα από σχετική εισήγηση της Επιτροπής.

9. ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Τα πρακτικά των συνεδριάσεων δεν είναι υποχρεωτικά, δεδομένου ότι οι αποφάσεις του καταγράφονται με τα εισαγωγικά σημειώματα προς το Δ.Σ. τα οποία πρωτοκολλούνται στην Γραμματεία της ΕΣΠΗΤ. Εάν αποφασιστεί διαφορετικά από την Επιτροπή τα πρακτικά τηρούνται από τον/την Πρόεδρο σε ειδικό βιβλίο όπου καταγράφονται τα σπουδαιότερα σημεία των τοποθετήσεων και οι αποφάσεις. Εάν κάποιο μέλος της Επιτροπής επιθυμεί να καταγραφεί αναλυτικά η άποψή του, την καταθέτει με τη μορφή γραπτής πρότασης.

Σημερινοί κανόνες χορήγησης βοηθημάτων
1. Θα πρέπει να έχουν κλείσει ένα (1) χρόνο ως τακτικά μέλη.
2. Οι λόγοι για τους οποίους κάποιο μέλος ζητά χρηματική διευκόλυνση να είναι σοβαροί (λόγοι υγείας και έκτακτοι οικονομικοί). Θα οφείλουν να τους γνωστοποιούν στα μέλη της Επιτροπής του Ταμείου Αλληλοβοήθειας σε προσωπική συνάντηση που θα τους ζητηθεί και θα κρατούνται μυστικοί και μη ανακοινώσιμοι δημόσια.
3. Απαραίτητη προϋπόθεση για την παροχή της χρηματικής διευκόλυνσης είναι να έχει αποπληρωθεί προηγούμενη χρηματική διευκόλυνσή τους από την Ένωση και με τρόπο που να έδειχνε ότι ο έχων πάρει τη χρηματική αυτή διευκόλυνση σεβόταν τα τακτικά διαστήματα πληρωμής που του είχαν τεθεί.
4. Να εξασφαλίζονται οι ελάχιστες προϋποθέσεις επιστροφής της χρηματικής διευκόλυνσης από τον ενδιαφερόμενο. Για την περίπτωση που αιτών είναι άνεργος, θα υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και θα εξετάζεται η κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
5. Το ποσό της χρηματικής διευκόλυνσης να μην υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ. Η αναπροσαρμογή των ποσών θα συζητιέται κάθε χρόνο.
6. Η εξόφληση να ποικίλει ανάλογα με τη χρηματική διευκόλυνση που έχει δοθεί. Από 1.800 μέχρι 3.000 ευρώ έως 24 μήνες, από 1.000 μέχρι 1.800 ευρώ έως 18 μήνες και μέχρι 1.000 ευρώ έως 12 μήνες.

Trackback από τον ιστότοπο.

Γράψε ένα σχόλιο

Πρέπει να συνδεθείς για να δημοσιεύσεις σχόλιο.

Επικοινωνία

e-mail: rg.tenetonull@tipse
Βαλαωρίτου 9,
Αθήνα ΤΚ 10671
τηλ. 210.3636.039 & 3427
fax. 210.3638.627

Αρχείο 2002-2009

Αρχείο ανακοινώσεων
2002-2009 από τον παλαιό ιστότοπο της ΕΣΠΗΤ

(ανοίγει σε νέο παράθυρο)

Newsletter

Για να λαμβάνεις στο email
τις σημαντικές ανακοινώσεις
(* για να λαμβάνεις άμεσα ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ δήλωσε το email σου ΚΑΙ στην επιλογή "Follow")

Αρχείο ιστότοπου

Follow

Αρέσει σε %d bloggers: