Αρχείο ετικετών

Ο ιστότοπος υλοποιήθηκε με open source λογισμικό, σε HTML5 / CSS3 και ακολουθεί τα πρότυπα προσβασιμότητας WCAG 2.0 | Όροι χρήσης | Sitemap |

Η ΕΣΠΗΤ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΠΟΤΗ ΣΤΡΑΤΙΚΗ

Δημοσιεύθηκε από ΕΣΠΗΤ / . Κατηγορίες: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Print page

συνδετήρας
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΠΗΤ, μαζί με όλη την ελληνική δημοσιογραφική οικογένεια, εκφράζει την βαθιά του θλίψη για την απώλεια του μεγάλου δάσκαλου της δημοσιογραφίας, δημιουργού, συγγραφέα και από τα παλαιότερα μέλη της ΕΣΠΗΤ Παναγιώτη (Πότη) Στρατίκη.
Ο Πότης Στρατίκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κοπανάκι Τριφυλλίας το 1926.
Ανήσυχο πνεύμα από νωρίς, άρχισε να χτυπά την πόρτα στα περιοδικά της εποχής. Με την επιμονή του, κατάφερε να γνωριστεί με σημαντικούς ανθρώπους του Τύπου, όπως ο Στέλιος Ανεμοδουράς, ο Απόστολος Μαγγανάρης, ο Νίκος Θεοφανίδης, ο Γιάννης Μαρής, κ.α. και ξεκίνησε να εργάζεται στον εκδοτικό χώρο, τον οποίο λάτρευε από παιδί.
Η αρχή έγινε με τις μεταφράσεις που έκανε για τα περιοδικά «Χτυποκάρδι» και «Τραστ του γέλιου», ενώ δούλεψε και στην παραγωγή του «Μικρού Ήρωα». Ακολούθησε η «Μάσκα», του Απόστολου Μαγγανάρη στην οποία εργάστηκε αρχικά σαν διορθωτής κειμένων, όμως αργότερα μετέφραζε αστυνομικά και γουέστερν διηγήματα.
Ακολούθησαν οι συνεργασίες του με διάφορα μεγάλα περιοδικά της εποχής όπως «Ρομάντσο», «Πρώτο», «Θεατής», «Γυναίκα», «Φαντασία», «Ελληνίδα», «Πάνθεον», «Βεντέττα», ενώ ασχολήθηκε πολύ και με τη μετάφραση λογοτεχνικών κειμένων.
Το 1962 μαζί με τον φίλο του και σχεδιαστή, Θέμο Ανδρεόπουλο δημιούργησαν το θρυλικό περιοδικό «Μικρός Σερίφης». Η επιτυχία του περιοδικού αυτού, του οποίου τα κείμενα υπέγραφε σαν «Κώστας Φωτεινός», ήταν τέτοια που «ανάγκασε» τους δύο συνεταίρους να προχωρήσουν στην έκδοση και ενός δεύτερου περιοδικού με τους ίδιους ήρωες. Έτσι γεννήθηκε ο «Μικρός Καουμπόυ».
Ταυτόχρονα κατάφερε να αποκτήσει τα δικαιώματα για την ελληνική έκδοση ενός επιτυχημένου ξένου κόμικ, του «Λούκυ Λουκ». Λίγα χρόνια αργότερα θα ιδρύσει τον Εκδοτικό Οίκο Αδελφοί Στρατίκη, σε συνεργασία με τα αδέλφια του Πέτρο και Χρήστο.
Τον Ιούνιο του 2006 τιμήθηκε από την ΕΣΠΗΤ για την προσφορά του, ενώ ένα χρόνο αργότερα (Ιούνιος 2007), το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Β. Μπότση τον τίμησε για την επιτυχημένη διαδρομή του στον Περιοδικό Τύπο, αλλά και για το συγγραφικό και μεταφραστικό του έργο.
Δεν θα ξεχάσουμε τον απλό και άνθρωπο, τον αδέκαστο δημοσιογράφο, τον καλό, εργατικό συγγραφέα, τον σεμνό φίλο Πότη Στρατίκη που μας ενέπνεε με το πρωτοπόρο έργο του, την παρουσία του, τις γνώσεις, τις συμβουλές, την αγωνιστικότητά του.
Το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ, μαζί με όλους τους Έλληνες δημοσιογράφους, εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένειά του και αποχαιρετά, αποδίδοντας τον μέγιστο φόρο τιμής, τον μεγάλο δάσκαλο, τον άξιο συνάδελφο που σφράγισε με το πρωτοπόρο έργο του μια νέα εποχή στον εικονογραφημένο περιοδικό Τύπο και την ελληνική δημοσιογραφία.

Trackback από τον ιστότοπο.

Γράψε ένα σχόλιο

Πρέπει να συνδεθείς για να δημοσιεύσεις σχόλιο.

Επικοινωνία

e-mail: rg.tenetonull@tipse
Βαλαωρίτου 9,
Αθήνα ΤΚ 10671
τηλ. 210.3636.039 & 3427
fax. 210.3638.627

Αρχείο 2002-2009

Αρχείο ανακοινώσεων
2002-2009 από τον παλαιό ιστότοπο της ΕΣΠΗΤ

(ανοίγει σε νέο παράθυρο)

Newsletter

Για να λαμβάνεις στο email
τις σημαντικές ανακοινώσεις
(* για να λαμβάνεις άμεσα ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ δήλωσε το email σου ΚΑΙ στην επιλογή "Follow")

Αρχείο ιστότοπου

Follow

Αρέσει σε %d bloggers: