Αρχείο ετικετών

΄Εκτακτη ΓΣ 19 Γενάρη 2013 24 ωρη απεργία 24ωρη απεργία 4 τροχοί 48ωρη 48ωρη απεργία 4troxoi.gr 4τροχοί 4ωρη στάση εργασίας 6μερη απεργία alpha editions Flash96 Greece in Crisis sosemme three dee αγγελιοφόρος ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ αναβολή παράστασης διαμαρτυρίας αναβολή πλειστηριασμού ανακοίνωση συμπαράστασης ανακοίνωση συμπαράστης Ανδρέας Καλομάρης αντιφασιστική διαδήλωση απεργιακές κινητοποιήσεις απεργιακό δελτίο απόπειρα εκφοβισμού αποτελέσματα εγγραφών αποτελέσματα έτους 2013 αποφάσεις ΓΣ απόφαση κόλαφος αστυνομική βία ασφαλισμένοι ΕΤΑΠ ΜΜΕ ασφαλιστικό Αττικές εκδόσεις ΓΓΕ ΓΓΕ-ΓΓΕ ΓΓΕΕ-ΓΓΜΕ γενική συνέλευση ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ (ΜΑΚΗΣ) ΔΗΜΟΥ Γιάννα Σακελλαρίου Γραφεία Τύπου ΓΣ ΔΕΣΜΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ δημόσια ΜΜΕ δημοσιογραφική ταυτότητα Δημοτικά ΜΜΕ Δημοτικά Ραδιόφωνα Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης Δημοτικός Ρ/Σ Επικοινωνία ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΜΜΕ διάλεξη δίκη ΕΡΤ διόδια διώξεις ΔΟΛ ΔΠΥ ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ Ε.Βερμισσώ εβδόμη Καβάλας εγγραφές μελών εγγραφές νέων μελών εγγραφή νέων μελών ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΣΠΗΤ εκδικητική απόλυση Εκδοτική Β.Ε. έκθεση φωτογραφίας Ελευθεροτυπία ΕΟΔ επανέκδοση Επενδυτής επιδοτούμενα σεμινάρια Επικοινωνία fm ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΡΤ ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ ΕΣΗΕΜΘ ΕΣΗΕΠΗΝ ΕΤΑΠ ΜΜΕ / Απογραφή Συντ/χων ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ευρωπαϊκή ομοσπονδία δημοσιογράφων Ημερίδα θεώρηση ταυτοτήτων θυματοποιηση καθυστέρηση καταβολής επιδότησης καλλιρρόης 5 & περραιβού 20 ΚΑΡΤΑ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ κατασκηνώσεις κατασταλτικοί μηχανισμοί κίνημα δεν πληρώνω κρούσμα λσσπολογίας ΚΥΑ Κυριακόπουλος ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΤΥΠΟΥ Λυμπέρης μεταβίβαση τίτλων νακοίνωση συμπαράστασης ΠΟΕΠΤΥΜ νέα 48ωρη απεργία νέα στάση εργασίας ΟΑΣΑ οικονομική ενίσχυση Παγκόσμια ημέρα κατά Φασισμού παράσταση διαμαρτυρίας παρουσίαση βιβλίου Πήγασος πλειστηριασμός ΠΟΕΣΥ πόθεν εσχες Πολυτεχνείο ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΣ πρωτομαγιά Ρ/Σ papper & 88.6 Ρατσισμού Στάσεις εργασίας Στάσεςι εργασίας στάση εργασίας στον ΔΟΛ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ συγκέντρωση διαμαρτυρίας συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη συλλογική αντίδραση Συμπαράσταση σε καθηγητές συνέλευση εργαζομένων συνέχεια απεργιακών κινητοποιήσεων τεγόπουλος Τεχνικές Εκδόσεις τηλεοπτικούς σταθμούς ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ Τμήμα Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Φύσσας ΧΡΥΣΟΙ ΣΚΟΥΦΟΙ ψήφισμα ψήφισμα ΓΣ

Η ΕΣΗΕΑ και η ΕΣΠΗΤ χαιρετίζουν την έγκριση της Οδηγίας για το Κοπυράιτ στην Ενιαία Ψηφιακή Αγορά

Δημοσιεύθηκε από ΕΣΠΗΤ / . Κατηγορίες: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Print page

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ χαιρετίζουν την έγκριση της Οδηγίας για το Κοπυράιτ στην Ενιαία Ψηφιακή Αγορά. Οι δύο Ενώσεις πρωτοστάτησαν στην υπερψήφιση της Οδηγίας στο πλαίσιο της εκστρατείας στήριξης που κήρυξε η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία δημοσιογράφων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων:

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ / ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

12-9-2018

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα Οδηγία Κοπυράιτ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την Οδηγία για το Κοπυράιτ στην Ενιαία Ψηφιακή Αγορά (DSM), ένα μεγάλο βήμα για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Η Ευρωπαϊκή και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων χαιρετίζει αυτή τη ψηφοφορία που έχει καθοριστική σημασία για τους δημοσιογράφους, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν τα προς το ζην από την εργασία τους και τη δυνατότητα να καλύπτουν τα γεγονότα χωρίς εξαρτήσεις. Η ανεξαρτησία των δημοσιογράφων είναι ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία των δημοκρατικών κοινωνιών.

Στις 12 Σεπτεμβρίου τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισαν με 438 ψήφους υπέρ, 226 κατά και 39 αποχές την έκθεση, της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου JURI, που αφορά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Οδηγία Κοπυράιτ στην Ενιαία Ψηφιακή Αγορά. Το κείμενο της Οδηγίας στήριξαν χιλιάδες συγγραφείς και δημιουργοί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων δημοσιογραφικών Ενώσεων μελών της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, οι οποίες κινητοποιήθηκαν και συνέβαλαν για να εγκριθεί η έκθεση JURI και να καταρριφτούν οι αναλήθειες και οι φοβικές ιστορίες, που προήλθαν από τις εταιρίες δεσπόζουσας θέσης του Διαδικτύου.

Ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων χαιρετίζουν το γεγονός ότι σύμφωνα με το Αρθρο 11 της έκθεσης του κοινοβουλίου, θα διανέμονται δίκαια μεταξύ δημοσιογράφων και εκδοτών τα οφέλη, τα οποία στο μέλλον θα απορρέουν από το συγγενές δικαίωμα των εκδοτών. Επιπλέον το ‘τρίγωνο της διαφάνειας’ όπως αποκαλείται, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο κεφάλαιο 3 (άρθρα 14-16), αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τους δημοσιογράφους και τους συγγραφείς, οι οποίοι θα αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο στη δουλειά τους και στην αμοιβή που θα λαμβάνουν για τη χρήση του έργου τους.

Σύμφωνα με τη νέα πρόβλεψη εισάγεται η υποχρέωση ενημέρωσης, για την εκμετάλλευση του δημοσιογραφικού έργου και των εσόδων που προκύπτουν. Πρόκειται για μια σημαντική βελτίωση, αν λάβει κανείς υπόψη ότι γενικά σε αυτό τον τομέα, δεν τηρούντο οι ανάλογοι μηχανισμοί. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να ενημερώνονται όταν γίνεται χρήση της δουλειάς τους, όπως και για τα έσοδα που προκύπτουν είτε πρόκειται για χρήση στο διαδίκτυο, έντυπα, ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις ή για όποια άλλη χρήση. Επιπλέον οι δημοσιογράφοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν περαιτέρω αμοιβή για την εκμετάλλευση της δουλειάς τους, όταν παραβιάζονται οι όροι της αρχικής σύμβασης που έχουν υπογράψει. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις όποιες διαφορές προκύψουν είτε μέσω μηχανισμού διαμεσολάβησης ή στα δικαστήρια, όπως οι ίδιοι επιλέξουν. Και έχει ιδιαίτερη σημασία σε ανάλογες περιπτώσεις, να έχουν τη δυνατότητα εκπροσώπησης από τα συνδικαλιστικά σωματεία, στα οποία ανήκουν.

Ο Mogens Blicher Bjerregård, Πρόεδρος της ΕΟΔ δήλωσε:

«Παρά την εκστρατεία προπαγάνδας που εξαπέλυσαν τα μονοπώλια της τεχνολογίας, οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες του ευρωπαϊκού τομέα της δημιουργίας κατόρθωσαν από κοινού, να πείσουν τους ευρωβουλευτές να στηρίξουν τους συγγραφείς. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Τώρα πρέπει να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών της Ε.Ε., να καθιερώσουν επιπλέον δικαιώματα για τους δημιουργούς περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων και επιπλέον υποχρεώσεις για τις διαδικτυακές πλατφόρμες».

Και συμπλήρωσε ο Anthony Bellanger, Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ:

«Χαιρετίζουμε την έγκριση της Οδηγίας DSM από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για τη προστασία των δημοσιογραφικών και συγγραφικών δικαιωμάτων, που για πολλά χρόνια παραβιάζουν οι γίγαντες της τεχνολογίας. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι το Συμβούλιο της Ευρώπης να συμφωνήσει με όλους τους όρους αυτής της Οδηγίας».

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Trackback από τον ιστότοπο.

Γράψε ένα σχόλιο

Πρέπει να συνδεθείς για να δημοσιεύσεις σχόλιο.

Επικοινωνία

e-mail: rg.tenetonull@tipse
Βαλαωρίτου 9,
Αθήνα ΤΚ 10671
τηλ. 210.3636.039 & 3427
fax. 210.3638.627

Αρχείο 2002-2009

Αρχείο ανακοινώσεων
2002-2009 από τον παλαιό ιστότοπο της ΕΣΠΗΤ

(ανοίγει σε νέο παράθυρο)

Newsletter

Για να λαμβάνεις στο email
τις σημαντικές ανακοινώσεις
(* για να λαμβάνεις άμεσα ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ δήλωσε το email σου ΚΑΙ στην επιλογή "Follow")

Αρχείο ιστότοπου

Follow